IGEM

Toon alles, Game, FabLab / Launch Cafe / Venturelab North

iGem – Blauwe energie door bacteriën

2 sep , 2015  

Het iGEM 2015-team van de Rijksuniversiteit Groningen werkt aan blue bio energy, een project dat synthetische biologie gebruikt bij het opwekken van stroom tussen zout en zoet water. Met synthetische biologie kun je nieuwe functies inbouwen in bacteriën, door te bouwen met zogenaamde ‘biobricks’, een soort legostenen van DNA.

Team iGEM 2015 wil bacteriën gebruiken om een levend, eeuwigdurend membraan te creëren. De huidige membranen zijn namelijk heel duur en beperkt houdbaar. Ook hebben ze een spel ontwikkeld waarmee je zelf met verschillende ‘biobricks’ kunt spelen.

Voor de iGEM (The International Genetically Engineered Machine)-wedstrijd moeten teams een bacterie aanpassen met standaard genetische ‘onderdelen’: de BioBricks. Wanneer de juiste onderdelen er niet zijn, kunnen ze zelf zo’n BioBrick ontwerpen. De bacterie moet een functie krijgen. Groningse deelnemers hebben bijvoorbeeld al een tellende bacterie gemaakt, eentje die reageerde op een vervuiling met arseen en eentje die werkte als houdbaarheids-sticker voor vlees.

iGEM is een internationale wedstrijd, die afgesloten wordt met een presentatie in Boston. Tijdens de Researchers’ Night zal het team via een videolink een update uit Boston geven en in Nederland geeft onderzoeker prof. dr. Gert-Jan Euverink uitleg en commentaar op het project.

Bezoek iGem op Facebook

Bezoek de website van iGem

Locatie FabLab/ Launch Cafe/VentureLab
Tijd 22.15 – 22.45u


Comments are closed.